Dopwipper

Beschrijving

Een van de innovaties die in samenwerking met het ErasmusMC en Create4Care is ontwikkeld, is de Dopwipper. De dopwipper kan gebruikt worden om aluminium doppen gemakkelijk te verwijderen van een medicatie flesje. Dit hulpmiddel is handig voor afdelingen die bijvoorbeeld antibiotica toedienen of prepareren (zoals apotheek, SEH, ICs, Verloskunde, OKs etc.). Het product is uitgebreid getest op functionaliteit en gebruiksgemak door het Sophia Kinderziekenhuis, Erasmus Medisch Centrum.

Deze hulpmiddelen is gemaakt in samenwerking met TechniCare, een van origine familiebedrijf met als doel: Improving Healthcare. Al 20 jaar lang ontwikkelen ze producten voor de zorg die bijdragen aan een verbetering voor patiënt en/of de zorgprofessional. 

Richard van de Voorde is commercieel manager bij TechniCare. Hij is er nu ruim drie jaar werkzaam, maar al van vroegs af aan werd hij betrokken in het bedrijf. Zijn vader, Arjan van de Voorde, heeft TechniCare ruim 20 jaar geleden opgericht. Richard kijkt samen met ziekenhuizen waar de behoefte ligt op het gebied van de zorg. Er is een probleem en dit heeft bepaalde gevolgen, hoe kunnen we dit met elkaar oplossen. Van externe problemen, naar interne oplossingen. 

Bij de oprichting van TechniCare begon het met kleine vraagstukken, maar deze werden steeds groter en complexer. Daarnaast was er ook een bepaalde trend te zien in verschillende problemen die zichtbaar waren binnen de medische wereld. Inmiddels zijn er met een team van 20 werknemers, al honderden producten geproduceerd voor binnen- en buitenland die bijdragen aan de verbetering van de zorg. Wat TechniCare uniek maakt is dat ze de doorvertaling maken van een idee naar een daadwerkelijk product, wat daarna ook daadwerkelijk terug te zien is in verschillende ziekenhuizen. Daarnaast wordt alles in Nederland geproduceerd en vanuit daar verdeeld naar de desbetreffende locaties. Hierdoor heeft TechniCare 100% de regie over het ontwikkeltraject. Het ontwikkelen van de producten naar aanleiding van verschillende ideeën is een proces dat continu doorgaat.  

TechniCare werkt als sinds de start van de onderneming samen met het Erasmus MC. De samenwerking is begonnen in het Sofia Kinderziekenhuis, een onderdeel van het Erasmus MC. Toen Create4Care werd opgericht, is het balletje nog sneller gaan rollen. Create4Care helpt praktijkproblemen op te lossen door slimme technische innovaties. Binnen Create4Care werken verpleegkundigen samen met studenten, designers en onderzoekers. Als een medewerker een suggestie voor een verbetering indient, gaan Create4Care en TechniCare om de tafel om te kijken of ze het idee kunnen realiseren. Per idee onderzoeken Create4Care en TechniCare samen de wensen en haalbaarheid van het idee. Hierin wordt de gedane suggestie vanuit alle kanten bekeken. Als alles klopt tot in de laatste details wordt het werkende product geïmplementeerd in het ziekenhuis.

De samenwerking tussen het Erasmus MC en TechniCare verloopt goed. Zoals Richard zegt ‘Samen werken wij de ideeën van het personeel uit tot werkende producten’. Daarnaast vertelt hij dat het Erasmus MC voor TechniCare een stuk naamsbekendheid creëert. In samenwerking met het Erasmus MC kunnen ze hun producten leveren aan andere geïnteresseerden in Nederland en het buitenland. Dat is ook het doel voor de toekomst: TechniCare meer internationaal op de kaart zetten, want oplossingen die in Nederland gerealiseerd kunnen worden, zijn over het algemeen ook mogelijk in het buitenland.

 

 

 

"De samenwerking tussen het Erasmus MC en TechniCare verloopt heel prettig. Samen ontwikkelen we nieuwe technische innovaties om de zorg elke dag weer beter te maken. We vullen elkaar heel goed aan."
Richard van de Voorde
Commercieel manager

Over ons

Zorginnovaties010 is het zorginnovatieplatform van Rotterdam waar het ontwikkelen en aanbieden van zorginnovaties zowel nationaal als internationaal mogelijk wordt gemaakt. Dit is een in samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Erasmus MC.

Contact