3D Babyscanner

Innovatie

Huidige instrumenten voor de wekelijkse meting van lichaamslengte en schedelomtrek van prematuur geboren baby’s raken de baby tijdens de meting aan en zijn hierdoor stressvol voor de baby en daarbij onhygiënisch, onnauwkeurig en onhandig in gebruik.

Afdeling Erasmus MC

Dagbehandeling

Marktpotentie

+/- 2000 luiers per jaar nodig in het Erasmus MC.
10 locaties in Nederland waar Hypospadie wordt
uitgevoerd.

Uitleg

De extreem gevoelige en kwetsbare baby’s, waarvan de allerkleinsten minder dan 500 gram wegen met een lengte kleiner dan 25 cm, liggen in de couveuse letterlijk vast aan een ‘spaghetti’ van beademingsslangen, infuuslijnen en elektrische draden: het verkeerd aanraken van deze lijnen is zeer pijnlijk en kan gevaarlijk zijn. Om lengte en schedelomtrek te meten worden huidige meetlat en meetlint voorzichtig langs deze spaghetti van lijnen geleid. De procedure is zo stressvol voor een baby dat de meting van schedelomtrek en lichaamslengte zelfs op twee verschillende momenten in de week moet plaatsvinden. Een meting vergt van twee verpleegkundigen met de huidige instrumenten veel vaardigheid en concentratie, en kost relatief veel tijd. Verpleegkundigen, artsen, ouders en baby’s willen dan ook heel graag contactloze groeimonitoring van prematuur geboren baby’s, zonder stress voor de baby en verpleegkundigen: dit is het doel van de 3D babyscanner.

De huidige stand van zaken

Timothy Singowikromo, heeft in zijn afstudeerproject (februari-juni 2019) in de Create4Care ontwerpstudio van het Erasmus MC, gewerkt aan dit project en is begeleid door een elektrotechnische expert vanuit de afdeling Biomechanical Engineering.  

Fase 1: 3D babyscanner op basis van laser-triangulatie

Fase 2: verbetering van het prototype

Fase 3: het elimineren van bewegende delen. 

Momenteel bevindt het project zich in de laatste fase.

Commerciële behoefte

Momenteel wordt er nog gewerkt aan het project, maar in de toekomst zijn wij opzoek naar een bedrijf/ondernemer die ons product op de markt wil brengen in Nederland en internationaal.

Over ons

Zorginnovaties010 is het zorginnovatieplatform van Rotterdam waar het ontwikkelen en aanbieden van zorginnovaties zowel nationaal als internationaal mogelijk wordt gemaakt. Dit is een in samenwerking met de gemeente Rotterdam en het Erasmus MC.

Contact